Contact
We gaan deze kleine werken niet aanpakken door steeds een nieuwe weg te leggen. Een klein beetje gezond verstand en vooral goede wil is hier nodig.
Veelgestelde vragen
Wat is de bedoeling van deze baan juist?
Met het PRUP ‘Recht naar Zee’ willen ze een nieuwe verbindingsweg naar Middelkerke-Bad aan leggen voor het toeristische verkeer.
Die weg loopt van de rotonde in Slijpe naar de rotonde op de Westendelaan.
Waarom willen we deze baan niet?
Het project, dat in juli 2022 werd geïnitieerd, werd toen geschat op een indicatieve bouwkost van 55 miljoen euro (exclusief BTW). Recente informatie van de dienst mobiliteit geeft echter aan dat de totale kosten nu eerder naar 80 miljoen euro zullen gaan. Ondanks deze enorme stijging in kosten, verzekert de burgemeester dat dit megalomane prestigeproject de inwoners van Middelkerke geen cent zal kosten. Dit klinkt bekend, net zoals de belofte rond het casino.
Sinds de burgemeester in 2018 aantrad, is de schuld per inwoner in Middelkerke gestegen van 2.800 euro naar 4.700 euro per inwoner, volgens een bron van De Tijd. Hierdoor heeft Middelkerke de twijfelachtige eer om de gemeente te zijn met de hoogste schuld per inwoner in Vlaanderen.

Dit roept vragen op over de prioriteiten van het stadsbestuur en de impact van deze projecten op het milieu en de lokale economie. Terwijl het verkeer tot nu toe prima via het bestaande wegennet kon worden geleid, wordt nu een historisch polderlandschap van 36 hectare, gelijk aan 75 voetbalvelden, onder de beton gelegd. Dit terwijl Vlaanderen de betonstop wil bereiken tegen 2050, wat betekent dat het 20.000 hectare moet ontharden. In plaats daarvan worden er bijna 20 hectare aan extra beton toegevoegd.
De dagelijkse verharding in Vlaanderen bedraagt al 5 hectare, en in West-Vlaanderen is er dus ook werk! Volgens het laatste betonrapport van een universiteit en Natuurpunt, moet vooral West-Vlaanderen in zachte gebieden, zoals landbouwgrond, ontharden. Maar ondanks deze inzichten wordt bijna 20 hectare van zo’n “zacht gebied” verhard, terwijl de gemeente met de hoogste schuld per inwoner er geen rekening mee lijkt te houden.

Wat met de verkeersveiligheid:
Tussen het Oudstrijdersplein en het rondpunt in Slijpe zitten er wel geteld 2 zebrapaden om de weg over te steken . Twee over een afstand van 4 km. Wat voetgangers dwingt om grote afstanden te lopen om veilig over te steken. Dit kan leiden tot onveilige situaties en verhoogd risico op ongevallen.
Daarnaast zijn er in delen van deze straat geen fietspaden, wat met name gevaarlijk is voor gezinnen met kinderen. Een veilige infrastructuur voor fietsers is essentieel voor het bevorderen van duurzaam transport en het beschermen van kwetsbare weggebruikers.
In plaats van een grootschalig nieuwbouwproject, kan de verkeersveiligheid aanzienlijk worden verbeterd door eenvoudige aanpassingen aan de bestaande weg.
Dit omvat het aanleggen van meer zebrapaden en het uitbreiden van fietspaden. Met deze maatregelen wordt de veiligheid voor alle weggebruikers verhoogd, zonder dat er grote bouwprojecten nodig zijn.